fbpx
trarendeitrues

Koronavirüs Ailesinin En Yeni Üyesi

Herman Z. Sabath, PhD, MSc, MPH, CMC / Yönetim Kurulu Sertifikalı Mikrobiyal Danışman Sr. Halk Sağlığı Uygulayıcısı ve Eğitimcisi

“Korona” kelimesi Latince “taç” kelimesinden gelir. Korona virüsleri, yüzeyini çevreleyen ve bir tacı andıran küçük sivri uçlarla kaplı halkalar gibi görünür. (Aşağıya bakınız) Korona virüsleri, çoğunlukla zoonotik kökenli büyük bir gruptur (yarasalar, develer, Pangolinler: ölçekli bir egzotik memeli vb.). COVID-19 ismi, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Virüs Taksonomisi Komitesi tarafından verilmiştir. “D”harfini hastalıktan, “19”’u ise ilk SARS COV-2 vakasının Wuhan, Çin’de görülmüş olmasından alır.

Korona virüsleri, sivri uçlarının titiz mikroskobik analizinden sonra tanımlanır. İHEMAGGLUTININ (H) ve H1N1 gibi NEURAMINIDASE (N) iki tür protein taşıyan virüs ilk olarak 1919'da milyonları öldüren grip salgını olarak tanınmıştır. H1N1 hala popüler olarak “domuz gribi” olarak da bilinmekte, mevsimsel Tip A grip virüsü olarak görülmektedir. Kuş gribi, örneğin H5N1 ve H7N9 iken, mevsimsel insan grip virüsü insanlarda görülen en yaygın virüslerin başında gelir. Bu virüslerin farklı H ve N proteinleri içermesidir: 16 (1-16) H ve 9 (1-9) N tipi protein vardır, bunlar genler arası ve antijenik sapmalar ile kaymalar ve H ve N proteinlerinin kaymaları nedeniyle 144 farklı olası kombinasyon verir.

Corona Virüs Ailesi

Güçlü Corona virüsü ailesi, Çin’in Wuhan bölgesindeki merkez üssünden İran'a ve İtalya ve İspanya'ya kadar hızla yayılarak ne yazık ki Avrupa'yı yeni merkez üssü haline getirdi. Coğrafi olarak uzak bölgelerin her birinde binlerce kişi ve bazen tüm aileler (Çin, İtalya) enfekte olmuş durumda. Yüzlerce veya binlerce henüz bildirilmeyen vakalar da bulunuyor. Örneğin, İran gibi. Bu makalenin yazıldığı sırada 12.000'den fazla ölüm ve virüs vakaları mevcut idi. Durum, Dünya Sağlık Örgütü'nün daha ılımlı bir salgın olgusundan uzaklaşarak pandemi, yani daha yüksek bir küresel salgın ilan etmesini gerektirdi.

Ne zaman bir virüs veya bakteri nedeniyle “ortaya çıkan bir hastalık” patlaması yaşansa, kazara yayılma, planlı “sızıntı” ve hatta biyomühendislik yöntemi ile üretilmiş virüsün “düşmanlar” tarafından ortaya çıkması gibi mitlere ve hikâyelere tanık oluyoruz.

Oysa gerçekte, corona virüslerinin inanılmaz biyolojik çeşitliliği var ve yeni ortaya çıkan salgınlar söz konusu olduğunda bir buzdağının sadece ucuyla karşı karşıyayız. Her ne kadar tüm bu yaşananlar doğal bir sürecin parçası olsa da, bazılarının insan hastalıklarına neden olabileceği ve bazılarının da (maymunlar, develer, kemirgenler, kuşlar, yarasalar ve pangolinler gibi) vahşi hayvanları enfekte edebileceklerini unutmamalıyız. Hayvanların yiyecek olarak kullanıldığı takdirde bu tehlikelerin insan vücuduna da ulaşabileceğini göz önünde bulundurarak hareket etmeliyiz. Corona virüs ile insanlarda görülen semptomlar hafif grip belirtileri, öksürük, ateş, nefes alma zorlukları, ishal ve farklı derecelerde akciğer yangısı arasında değişkenlik gösterebilir.

COVID-19 semptomlarını tanımlamak için şu anda dört durum kullanılmakta:

1. HAFİF. Bilinen vakaların % 80'inde COVID-19 ateş, solunum semptomları, ağrı ve sızı, kuru öksürük ile başlayarak hafif- orta derecede hastalığa (WHO) neden olur. Çoğu durumda, hafif COVID-19, etkilenen bireyin altta yatan sağlık sorunları yoksa veya hafif bir vakanın orta kategoriye dönüşebildiği yaşlı kişilerde bulunmadığı sürece tehlikeli değildir.

2. ORTA DERECELİ. Öksürme, 38 derecenin üzerindeki ateş, titreme ve nefes darlığı spektrumu gibi geniş bir semptom yelpazesi durumlarında tıbbi yardım / tavsiye gereklidir.

3. CİDDİ. WHO-Çin ortak misyonuna göre etkilenen 5 kişiden yaklaşık 1'inde enfeksiyon daha da kötüleşti. % 14'ü Şiddetli kategorisine dönüşebilir.

4. KRİTİK. Tüm vakaların% 6'sı hastalığın kritik aşamasına geçecek ve septik şoka girebilir (geniş sistem enfeksiyonu sonucu hayatı tehdit eden durum) *

* COVID-19'un bu aşamasında, yukarıda adı geçen belirtilerle hangi semptomların ilişkili olduğuna dair ÜNİVERSİTE TARAFINDAN KABUL EDİLMİŞ BİR TANIM BULUNMAMAKTADIR.

Grip virüsü gibi diğer birçok solunum virüsüne benzer şekilde, SARS COVID-19'un öksürme, hapşırma ve hatta konuşma sırasında burun ve ağızdan salınan küçük damlacıklara yayılabileceğini bilmek büyük önem taşıyor. Tek bir öksürük 3.000 damlacık üretebilir. Bu damlacıkların bazıları, kaynağa 2 metreden daha yakın olduklarında insanların kıyafetlerine, saçlarına veya cildine inebilir. Bu nedenle, Dünya Sağlık Örgütü ve diğer birçok sağlık kuruluşu, SARS COVID-19 yayılımının önlenmesi için iç yüzeylerin sık sık el yıkama ve dezenfekte edilmesini tavsiye etmektedir.

Wuhan eyaletindeki SARS COVID-19 patlamasının ardından, çevresel kirlenme pozitif olarak test edildi, bu da virüs yüklü damlacıkların tıbbi cihazlardaki ve genel iç mekan iç yüzeylerindeki yüzeylere birikebileceğini ve yer değiştirebileceğini düşündürdü. Bu, iç yüzeyleri potansiyel iletim ortamı yapar. 1 ila 5 mikron büyüklüğündeki ince damlacıklar saatlerce havada ve günlerce bile durgun havada kalabilir.

Cansız yüzeyin türüne bağlı olarak, virüslerin aşağıdaki gibi kalabileceği gözlemlenmiştir:

Çelik: 48 saat

Paslanmaz çelik: 2-3 gün

Ahşap: 4 saat

Metal: 5 gün

Kâğıt: 4-5 gün

Bakır: 4 saat

Karton: 24 saate kadar

Plastik: 2-3 gün

Bu nedenle iç mekan yüzeyleri, Ar-Dez Sniper gibi EPA kayıtlı bir biyosit ile temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.

Aynı zamanda, kişisel ve genel önlemlerde dikkatli bir biçimde uygulanmalıdır: Hapşırdığınızda ya da öksürdüğünüzde kullanacağınız kağıt mendil derhal atılmalı, kağıt mendil bulunmaması durumunda dirseğin içine öksürülmeli ya da hapşırılmalıdır. Elleri sık sık su ve sabunla yıkamak, el sıkışmaktan ve yüze dokunmaktan kaçınmak, yüzeyleri dezenfekte etmek kadar önemlidir.

* Yönetim Kurulu Sertifikalı Mikrobiyal Danışman Sr. Halk Sağlığı Uygulayıcısı ve Eğitimcisi, Herman Z. Sabath’ın korona virus ile ilgili yazısından alıntıdır.

 





© 2020 AR-DEZ SNIPER | Web TasarımE2